UN WATCH
ז'נבה, 31 במאי, 2023 – האסיפה השנתית של ארגון הבריאות העולמי של האו"ם, שסיימה אתמול, את ישראל לגינוי, תוך בחירת צפון קוריאה לתפקיד מנהיגותי.
בחריגה מההתמקדות שלה במצבי חירום בבריאות הציבור, אספת הבריאות העולמית ה-76 קיימה דיון מיוחד ב-24 במאי כדי לגנות את ישראל. בין המדינות המגנות נמצאות איראן, סוריה, צפון קוריאה, רוסיה, ונצואלה וקובה, על הפרת זכויות הבריאות של הפלסטינים והאוכלוסייה הדרוזית ברמת הגולן.
בהצבעה של 76 מול 13, עם 35 נמנעים, אספת ארגון הבריאות העולמי אימצה החלטה שהוגשה על ידי המשלחות הסורית והפלסטינית המחייבת את ארגון הבריאות העולמי לקיים את אותו דיון בפגישה של השנה הבאה, ולהכין דו"ח נוסף על "תנאי הבריאות במדינה שטח פלסטיני כבוש, כולל מזרח ירושלים, ובגולן הסורי הכבוש".
השותפים להחלטה כללו את סוריה, לוב, אלג'יריה, קובה, פקיסטן, סומליה, ונצואלה ותימן. אף מדינה אחרת לא קיבלה סעיף מיוחד על סדר היום באסיפת ארגון הבריאות העולמי.
הלל נוייר, מנכ"ל UN Watch שבסיסה בז'נבה, ארגון לא-ממשלתי עצמאי שעוקב אחר האו"ם, גינה את "הפוליטיזציה הצינית של סוכנות הבריאות הבכירה בעולם על חשבון התמקדות בסדרי עדיפויות דחופים בתחום הבריאות המשפיעים על מאות מיליונים ברחבי העולם. גלוֹבּוּס."
ארגון הבריאות העולמי מגנה במיוחד את ישראל, מתעלם מרוסיה, סוריה, אפגניסטן, אתיופיה
"מתוך 25 סעיפים בסדר היום של אסיפת הבריאות העולמית", אמר נוייר, "רק אחד התמקד במדינה ספציפית – ישראל".
"לא התקבל שום סעיף בסדר היום או החלטה לגבי מדינה אחרת, סכסוך, מלחמת אזרחים או מבוי סתום פוליטי. שום דבר על סוריה, שבה בתי חולים ותשתיות רפואיות אחרות מופצצות בכוונה על ידי כוחות סוריים ורוסים; שום דבר על אפגניסטן שבה השתלטות הטליבאן הובילה לקריסת מערכות בריאות בסיסיות; ושום דבר על אתיופיה שבה יותר מ-5 מיליון בני אדם בטיגריי זקוקים מאוד לתמיכה הומניטרית, כולל טיפול רפואי, בגלל הסכסוך שם", אמר נוייר.
באסיפה ישראל הואשמה באופן כוזב בהפרת זכויות הבריאות הפלסטיניות והסוריות
סוריה, שלפני שנתיים נבחרה בקונצנזוס לוועד המנהל של ארגון הבריאות העולמי, האשימה את ישראל ב"המשך התקיפה של העם הפלסטיני מתחת לאף של הקהילה הבינלאומית".
רוסיה גינתה את "הפעילות החד-צדדית של ישראל הנתמכת על ידי ארה"ב לרבות המשך הפעילות הבלתי חוקית ברצועת עזה, שינוע אוכלוסיות והרס של מבנים ובתים".
צפון קוריאה, שנבחרה זה עתה לכהונה של 3 שנים במועצת המנהלים של ארגון הבריאות העולמי, אמרה כי היא "מודאגת מאוד מהתנאים הבריאותיים בשטח הפלסטיני הכבוש. הכיבוש הממושך, פעילות ההתנחלות הבלתי חוקית והפרקטיקות המפלות ממשיכים להשפיע לרעה על תנאי החיים של האוכלוסייה".
ונצואלה הביעה תמיכה ב"עם הפלסטיני ובמטרתו הלגיטימית לחפש הגדרה עצמית וזכותו הלגיטימית לגשת לשירותי בריאות ותרופות אשר חסומה כל הזמן על ידי ישראל".
נוייר גינה את האמירות המתלהטות. "המתקפה היום על ישראל ב-WHO על ידי כמה מהמשטרים המדכאים בעולם קידמה את השקר שישראל פוגעת בזכויות הבריאות הפלסטיניות", אמר נוייר. "ההפך הוא הנכון".
"המשטרים שתקפו את המדינה היהודית הקרינו: ככל שהם מדכאים יותר לבני עמם ולמיעוטים שלהם, כך הם נוקטים יותר לנסות לעשות דמוניזציה לדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".
החלטה מוטה בגיבוי כבד על ידי דיקטטורות ומיעוט של האיחוד האירופי
ההצבעה הייתה 76 מול 13 בעד ההחלטה, עם 35 נמנעים ו-56 נעדרים.
נוייר שיבח את איטליה ופיג'י על כך ששינו את ההצבעות שלהן מהימנעות ל'לא', כמו גם את המדינות שהמשיכו להצביע באופוזיציה כמו בשנה שעברה, כולל ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה, אוסטריה, קמרון, קנדה, צ'כיה, גרמניה, הונגריה והולנד.
"עם זאת, מיעוט המדינות החברות באיחוד האירופי ודמוקרטיות אחרות שהצביעו בעד ההחלטה האבסורדית צריכים להתבייש, כולל צרפת, ספרד, שוויץ, בלגיה, יפן, הודו, אירלנד, ניו זילנד ולוקסמבורג".
"מדינות אלו עודדו כעת את המשך חטיפת סדרי העדיפויות הבריאותיים בעולם, והסטת זמן יקר, כסף ומשאבים יקרים למלחמה במחלות עולמיות, כדי לנהל תביעה פוליטית נגד ישראל".
"כל מי שנכנס אי פעם לבית חולים או מרפאה ישראלית יודע שהם מספקים שירותי בריאות ברמה עולמית לאלפי ערבים פלסטינים כמו גם לסורים הבורחים מאסד", הוסיף נוייר.
החלטה מחייבת חידוש דו"ח ודיון על ישראל
ההחלטה משבוע שעבר מחייבת את מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי להכין דו"ח נוסף בשנה הבאה, שיוגש לאסיפת הבריאות העולמית ה-77 ב-2024, ובכך להבטיח יום נוסף שיוקדש להאשמות צורבות נגד ישראל מצד איראן, סוריה, ונצואלה ואחרות.
בניגוד לדיווחים דומים מהשנתיים האחרונות, הדו"ח של השנה לא חזר על טענות שהופרכו זה מכבר בדבר "אפליה" ישראלית לכאורה בגישה לחיסוני COVID-19.
אבל כמו בדיווחים קודמים, הרוגים של פלסטינים בעימותים אלימים עם ישראלים מתוארים כ"תוצאה של אלימות הקשורה לכיבוש", ניסוח מוזר שמערפל את המציאות של סכסוך מר בין שני צדדים.
לא מוזכר כי הרוב המכריע של הנפגעים הפלסטינים באלימות זו הם לוחמים או טרוריסטים שנהרגו בעת ביצוע פיגועים, אם כי הדו"ח מזכיר כי הרוב המכריע הם גברים בוגרים.
מספר ההרוגים הישראלים מצוין באופן מקרי, ללא כל אזכור שרובם היו לא-לוחמים שנהרגו בפיגועי טרור פלסטינים.
נפגעים פלסטינים בעזה נחשבים גם כ"אלימות הקשורה לכיבוש", למרות שישראל נסוגה לחלוטין מעזה לפני 18 שנים. חמאס והג'יהאד האסלאמי אינם מוזכרים בשום מקום.
דו"ח ארגון הבריאות העולמי אינו מכיר גם בדאגות הביטחוניות הישראליות לגיטימיות כאשר הוא קורא לישראל "להפסיק את העיכוב השרירותי" של אישורים לחולים פלסטינים ותנועת אמבולנסים וצוותי בריאות במחסומים.
דו"ח ארגון הבריאות העולמי מתייחס שוב ושוב למחסום ולמחסומים הביטחוניים של ישראל בגדה המערבית, כמו גם למצור על עזה, אך מעולם לא מציין את הטרור הפלסטיני הקטלני שהפך את המחסומים הללו ואת ההגבלות על עזה להכרח מלכתחילה.